Mensdagen 2018-08-20T09:24:57+00:00

Project Description

Mensdagen 2018 hos Eugeniadotters

Mensdagen

Ända sedan starten 2016 har vi uppmärksammat Internationella Mensdagen varje år. 28 maj är datumet då vi alltid bjuder till samtal om mens!

Mensdagen 2018

Mensdagen 2018 bjöd vi in till en Menskväll på Eugeniadotters Kafé & Bistro i Norrköping. En kväll där samtalet stod i fokus. Vi i Lingonkollektivet startade kvällen med en föreläsning och visade Mensfilmen. Utifrån detta samtalade vi om våra egna historier och erfarenheter, en kväll som vi kommer minnas med värme och glädje. En bevis där det fysiska rummet skapar skillnad.

Mensdagen 2017

Mensdagen 2017 fokuserade vi på svensk menskultur, det vill säga svenska tabun, föreställningar och värderingar.

Eventet arrangerades på kårhuset Trappan i Norrköping. Syftet med eventet var att skapa ett fysiskt rum där mens får synas och ta plats. Eventets målgrupp var unga, unga vuxna och intresserade – av alla kön. Genom kreativa metoder erbjöd vi besökarna en trygg miljö att diskutera och utvecklas i. Under eventet kunde besökarna gå ett mensquiz, pyssla, lyssna på föreläsningar, medverka på en workshop samt träffa olika aktörer.

På plats fanns:

  • Dödsmoder
  • Sibship AB
  • Grrl Tech – På blodigt allvar
  • FBIS, Blödarsjuka kvinnor i Sverige
  • Fiskens fittkonster
  • Hargita Horvart

Tillsammans blev det en eftermiddag med viktiga och fina diskussioner, om hur vi tillsammans gör norrköping en tryggplats för menstruerande personer.

Tack till Louise Gustafsson som gjorde grafisk profil!

Mensdagen 2016

Mensdagen 2016 var det första Lingonkollektivet gjorde som nybliven förening. Som en projektperiod på kandidatprogrammet Kultur, Samhälle och Mediegestaltning på Linköpings Universitet valde vi att fokusera på menskunskap. Vi ville ge ytterligare menskunskap till unga och bryta föreställningen om att mens inte får talas högt om. Vi bjöd in 120 elever av alla kön i åk 7 i Norrköpings kommun att få en heldag om mens- lokalt och globalt. Dagen erbjöd kunskap om endometrios, mensskyddskunskap, mensskyddsexperiment, mensquiz, mensutställning, mensfilmer och mängder av samtal. Ungdomarna gav överväldigande positiv feedback efter dagen.

Medaktörer som som deltog och spred kunskap under mensdagen var Menstrual Cup Uganda, Tjejjouren Norrköping, Mera Mens och Endometriosförbundet.

Sponsorer och samarbetspartners för dagen var Norrköpings kommun, Libresse, Belladot, Jolla- Chokladmakarna, Makers of Norrköping, Gen!us- Genusföreningen på LiU, Sectra, Hallarna, Mensen och Ica Nära Strömmen. Oscar Manfred gjorde grafisk profil.

Detta mensdagen-evenemang var ett av de första evenemangen i Sverige som registrerades på Menstrual Hygiene day.