Vilka vi är 2018-08-20T09:22:08+00:00
Tamponger

Lingonen bakom kollektivet

Lingonkollektivet är en ideell förening som drivs av fyra mens-entusiaster. Vi har alla valt att göra det här för att vi vill bidra till en förändring när det kommer till synen på mens och livmoderbärare. Läs mer om vilka vi är och varför vi valt att göra det här nedan!

Har du några frågor är du alltid välkommen att kontakta oss.

Anna Samuelsson

Anna Samuelsson

Ordförande

“Det är skammen som driver mig. Mensskammen. Den som jag redan som liten lärde mig av samhället. Av den blå vätskan i mensskyddsreklamen. Av att killarna fick gå ut ur klassrummet när det skulle läras ut om mens. Av att gömma mensskydd i tröjärmen på väg till toaletten i skolan. Av att “mens” inte fick sägas rakt ut. Av att höra att “mens är ofräscht och äckligt”. Av rädslan över att gå runt med en mensfläck och således skämma ut mig.

Min önskan är att ingen ska leva med den av samhället konstruerade skammen för sin mens. Att ingen ska känna skam över sin menstruerande kropp. Att ingen ska känna att de måste gömma sina mensskydd, eller inte vågar säga “mens” rakt ut. Det är skam-löshet vi behöver. Så att ALLA lär sig mer om mens. Så att alla förstår och respekterar mens.”

Victoria Manfred

Victoria Manfred

Ledamot & endometriosexpert

”2013 slutade jag med hormoner efter 5 år fram och tillbaka på olika typer av p-preparat. Det triggade igång min endometrios, som jag då inte visste vad det var eller att jag hade det. Sedan dess har jag kämpat för den menstruerande kroppens rättigheter till att få vara och att få ett samhälle som är anpassat för menstruerande. Skuld, skam och okunskap om mens gör att människor lider av smärtor, inte vågar söka hjälp eller kanske inte ens vet om att hjälp finns att få.

Det finns så mycket kring livmodern och den menstruerande kroppen som tystas ner eller osynliggörs. Jag vill leva i en värld där våra kroppar får finnas utan ramar och regler, och där kunskap leder till mer kunskap. Så att de med, exempelvis, endometrios inte behöver lida mer.”

Cecilia Öhlin

Cecilia Öhlin

Ledamot & kassör

“Jag var den som längtade efter mens, jag var sist ut och tyckte det var dags. Jag tror det var stolthet jag kände när den väl satte igång. Idag har jag och min mens upplevt mycket mer tillsammans. Pms, magont, skam, fläckarna, chokladbuffér och så mycket mer.

Jag arbetar med mens och Lingonkollektivet för att jag vill prata MENS! För mig är det en del i arbetet om jämlikhet. Det handlar om rätt vård vid mensrelaterade sjukdomar, kostnad för mensskydd, skammen.

Om mensfrågorna får ta mer plats, om vi pratar om det jobbiga och det fina kring mensen kommer också stigmat och okunskapen försvinna.”

Pia Klar

Pia Klar

Ledamot & kommunikatör

“Det är först de senaste 4-5 åren som jag på riktigt börjat lära mig hur min kropp fungerar. När mens och underlivet är någon något skamfyllt pratar vi inte om det, och när skolan dessutom inte får den tid och de resurser som behövs får vi helt enkelt inte den kunskap vi behöver för att ta hand om oss och upptäcka sjukdomar.

Det enda med mens som är skamfyllt är hur lågt kunskap värderas när det kommer till våra kroppar.”